Thuis door coronavirus? 5 tips om kinderen bezig te houden!

Het kan je niet ontgaan zijn dat het coronavirus, oftewel COVID-19, de overhand begint te nemen in het dagelijks leven. De overheid roept de bevolking op zo min mogelijk naar buiten te gaan en thuis te werken als dat mogelijk is, maar ook zij zit met het handen in het haar met de vraag: wat doen we met de scholen? Moeten die dicht, of toch open houden? Premier Mark Rutte kondigde afgelopen donderdagmiddag aan dat de scholen voorlopig overblijven, maar gezien de stijgende lijn in het aantal corona-besmettingen is het niet ondenkbaar dat het kabinet terugkomt op het besluit om de scholen open te houden. Maar wat moet je dan toch doen om die kinderen zo lang bezig te houden terwijl de scholen dicht zijn? Marjems Blog heeft hier vijf tips op een rijtje om jou van ideeën voor je kinderen te voorzien!

#5: Speel spelletjes met je kinderen

Spelletjes zijn natuurlijk een ontzettend goed tijdverdrijf om met je kinderen te gaan doen. De lengtes van de spellen variëren tussen een paar minuten en wel meer dan een uur! Dit maakt het ideaal om je kinderen bezig te houden, vooral wanneer ze het super leuk vinden om spelletjes te spelen. In mijn vorige blog “De 8 leukste familiespellen om samen te spelen” heb ik al een heel aantal spellen besproken om met de hele familie te spelen en uiteraard raad ik je dus aan deze blog ook nog even te lezen; wie weet staat er wat leuks voor je tussen!

Pas op dat de spellen die je speelt met je kinderen niet te lang duren: de aandachtsspanne van (kleine) kinderen is erg kort en voor je het weet raken je kinderen afgeleid. Kies dus ook een spel dat je kinderen echt leuk vinden. Heb je geen idee welk spel ze leuk vinden? Kies er dan één van hun leeftijd, dan is het al snel een match!

#4: Laat je kinderen creatief bezig zijn

Kinderen hebben een fantasie zo groot als de maan en wat komt dat toch goed uit bij zo’n virusuitbraak! Kinderen houden er (meestal) van om lekker met de handen bezig te zijn en hun gedachten de vrije loop te laten gaan. Dit kan natuurlijk op allerlei manieren. Laat ze bijvoorbeeld iets moois tekenen, van een huisje voor de jongere talenten tot een kasteel voor de wat oudere kunstenaars. Vaak weten kinderen wel iets om te tekenen, maar mocht dat niet zo zijn, dan kun je ze altijd een tip meegeven om iets leuks te maken. Probeer hierbij in te spelen op interesses van het kind: “Wat wil mijn kind altijd het allerliefst doen?” bijvoorbeeld.

Echter houden natuurlijk niet alle kinderen van tekenen, maar gelukkig hebben we daar andere oplossingen voor. Pak alle knutselspullen zoals verfkwasten, potloden, scharen, wc-rollen, (gekleurd) papier en dergelijke uit de kast en schuif het je kinderen voor, want zij weten er ongetwijfeld wel raad mee! Hebben zij nou geen idee wat ze kunnen maken en jij ook niet? Wellicht dat de volgende afbeeldingen je een handje op weg helpen:

Ben jij opzoek naar knutsel- en tekenspullen? Bij Marjems Warenwinkel vind je wat je moet hebben! Klik op de knop hiernaast om naar de webshop te gaan.

#3: Bak samen met je kinderen wat lekkers

Er is niet veel dat lekkerder is dan zoete gebakjes, zoals cupcakes, koekjes en taartjes. Kinderen houden nou eenmaal van zoetigheid en zullen dat bijna nooit weigeren als je ze dat aanbiedt. Wat is er nou leuker dan samen zoiets te gaan eten, maar dan eerst samen te bakken? Haal genoeg spullen in huis (let wel op in de supermarkt dat je niet besmet raakt) en ga samen bezig!

Vaak als je kant en klare ingrediënten koopt (zoals cakemix) in de supermarkt, staat er op de achterkant wel een recept waarin staat hoe je het kunt bereiden. Erg lekker en makkelijk voor de luie bakkers, maar natuurlijk is het ook wel eens leuk om (bijna) alles zelf te doen en dan heb je natuurlijk wel een recept nodig! Op deze pagina van Laura’s Bakery vind je allerlei geschikte bak-ideeën om samen met je kinderen te maken op basis van leeftijd, ideaal! Neem daar zeker een kijkje als je inspiratie nodig hebt om samen met je kinderen lekker te gaan bakken!

#2: Laat je kinderen wat bouwen

Voor veel kinderen is bouwen ook een manier van creatief bezig zijn, bijvoorbeeld met K’nex of Lego, en vooral wanneer ze het minder leuk vinden om te knutselen of te tekenen. Daarin bieden deze merken een geweldige uitkomst, want het enige dat je hoeft te doen is blokjes in elkaar te zetten en je krijgt al een mooi bouwwerk! Zo is er voor iedere leeftijd iets qua Lego te bedenken: voor peuters bestaat er Lego Duplo, waarbij de blokken groter zijn dan een normaal blokjesformaat. Ook zijn de onderwerpen om op te bouwen gebaseerd op interesses van peuters, dus ideaal voor de kleintjes.

Voor kleuters en basisschoolkinderen bestaan al meer soorten Lego. Hieronder valt bijvoorbeeld Lego City, dat zich vooral richt op situaties, zoals je wel kunt raden, uit de stad. Bouw bijvoorbeeld een politiebureau of een brandweerkazerne en ga op pad om een brand te blussen. Verder is het bijvoorbeeld mogelijk om een passagierstrein te bouwen, een lekkere ijswagen op te zetten of om Mars te onderzoeken met een speciale onderzoeksshuttle. Andere Lego series zijn Lego Ninjago, waarbij je je in een wereld van ninja’s bevindt, Lego Minecraft, waarbij je je helemaal in de belevenis van het populaire spel Minecraft begeeft, en bijvoorbeeld Lego Spider-Man.

Voor de oudere jeugd of zelfs nog ouder bestaan er wat geavanceerdere series, zoals Lego Technic. Lego Technic is een serie waarin je meer doet dan alleen blokjes in elkaar zetten. Hiermee bouw je allerlei verschillende constructies, zoals een auto, autotransportvoertuig, helikopter of zelfs een hijskraan. Heel leuk voor als de normale Lego-series de kinderen al te makkelijk wordt en ze zoeken naar meer uitdaging.

Nog een gloednieuwe serie en ook voor de oudere jeugd is er Lego Hidden Side. Deze serie staat volledig in het teken van het bouwen van een spookhuis en daarna met je mobiele telefoon of tablet via een bepaalde app een spel te spelen in dat spookhuis dat je gebouwd hebt. Wil je meer informatie hebben over deze gloednieuwe en ontzettend leuke serie? Lees dan vooral de Marjems Blogpost “Lego Hidden Side“.

#1: Ga gezellig een film kijken

Samen gezellig met de popcorn op de bank zitten een filmpje kijken via Netflix, Videoland of een andere streamingdienst: hoe leuk is dat! Een film is zo veranderend als maar kan en dus ontzettend boeiend voor kinderen, want iedere seconde gebeurt er weer wat anders op het scherm. Vind de juiste film door af te stemmen op leeftijd, interesses en duur van de film, want kinderen met een korte aandachtsspanne zullen het niet leuk vinden om een lange film te kijken.

Er bestaan ontzettend veel films en zo komen er in 2020 ook weer een hele boel uit. Ben jij benieuwd naar een overzicht van nieuwe films in 2020? Lees dan de Marjems Blogpost “Top 10 Kinderfilms voor in de agenda: 2020” en zet ze alvast in je agenda!

Een aanrader om sowieso te gaan kijken is Frozen 2, de opvolger van de kijkcijferhit Frozen. Samen met Elsa, sneeuwpop Olaf en de andere personages gaan ze weer een geweldig avontuur beleven!


Ik hoop dat ik je een paar leuke ideeën heb mee kunnen geven om tijdens deze extra ‘vakantie’ thuis met je kinderen te gaan doen. Wil jij nou op de hoogte worden gehouden van alle nieuwe blogposts die verschijnen op Marjems Blog? Scroll dan hier naar het einde van de pagina en meld jezelf aan met je e-mailadres en laat ze verschijnen in je inbox wanneer het zover is!

Advertentie

Top 10 Kinderfilms voor in de agenda: 2020

Het nieuwe jaar mag dan al wel bijna twee maanden aan de gang zijn, maar dat neemt niet weg dat we nog 10 maanden van 2020 te gaan hebben en dat betekent gelukkig ook dat we 10 maanden vol met fantastische nieuwe films mogen verwachten! Zo komt Disney aan het begin van de volgende maand al met twee geweldige films: Onward en Mulan, maar ook DreamWorks heeft niet stilgezeten in de afgelopen tijd, want het vervolg op de kijkcijferhit Trolls komt aanstaande april ook al uit: Trolls Wereldtour. In dit artikel van Marjems Blog lees jij 10 films waar jij naar mag uitkijken in de komende maanden. Pak de popcorn er maar vast bij, dan beginnen we!

#10: Sonic the Hedgehog

De film Sonic the Hedgehog is een verfilming van de populaire, gelijknamige game: Sonic the Hedgehog. De film is in februari al uitgekomen, maar ik kan het nog steeds aanraden om deze film te gaan bekijken, vooral als je een Sonic fan bent!

Sonic is een blauwe egel die van zijn eigen planeet Mobius naar de aarde is gevlucht, omdat een paar slechteriken supergraag zijn supersnelheid willen bemachtigen en er zelf mee aan de haal te gaan. Nadat hij eenmaal op aarde per ongeluk een stroomstoring veroorzaakt, krijgt hij te maken met een nieuw probleem, want de overheid van het plaatsje Green Hill schakelt de vijand van Sonic in om hem op te sporen, Dr. Robotnik. Samen met zijn vriend Tom probeert hij uit de handen van deze knettergekke wetenschapper te blijven.

#9: Onward

Onward is de eerstvolgende film van Disney en Pixar die uit zal gaan komen, namelijk op 4 maart. De verwachtingen zijn ontzettend hoog, want de trailer van de film vol elven en magie ziet er al heel tof uit!

Deze gloednieuwe film gaat over twee jonge broers die zich afvragen of er nog ergens op de wereld magie te vinden is, nadat hun vader na zijn dood een speciale staf achterliet voor de broers die ze moesten krijgen na ze beide 16 waren geworden. Deze staf had iets speciaals, namelijk dat zij hun vader voor één dag terug konden toveren en hem konden ontmoeten. Samen gaan ze op avontuur om het laatste beetje magie op de wereld te vinden!

#8: Mulan

De volgende film die Disney uitbrengt komt al gauw na de film Onward uit, namelijk op de 26e van maart al. De film Mulan brengt hoge verwachtingen mee, vanwege de realistische uitstraling van de beelden en de geweldige effecten die zijn toegepast. Deze film is een remake van de versie uit 1998, een klassieker dus. De film is gebaseerd op een Chinese legende van de vrouw Hua Mulan.

In het Chinese keizerrijk werd verplicht gesteld dat uit elk gezin een man het leger in moest om het land te verdedigen tegen de hunnen. Vaak was dit een van de zoons uit het gezin, maar de familie Mulan had geen zoons. De vader van het gezin besloot zelf te gaan vechten in het leger. Echter had zijn oudste dochter, Fa Mulan, daar andere gedachten over en besloot zich als een man voor te doen en in plaats van hem in het leger te gaan om zijn gezin en het land te verdedigen.

#7: Pieter Konijn Op De Vlucht

De film Pieter Konijn Op De Vlucht is het vervolg op de eerste film: Pieter Konijn. De film is in de bioscopen te bekijken vanaf 8 april en deze gespeelde film met superrealistische konijnen met menselijke eigenschappen belooft een meeslepend verhaal.

Nadat Thomas en Bea uit de vorige film sinds kort zijn getrouwd zijn deze twee en de konijnen nu een grote familie. Ook al probeert Pieter steeds minder ondeugend te zijn, het lukt hem nog niet echt en Thomas en hij groeien nog niet bepaald naar elkaar toe. Pieter wil op avontuur gaan, maar als hij buiten de tuin in problemen komt, denkt hij daar anders over en moet zijn familie er alles aan doen om hem te komen vinden.

#6: De Wraak van de Ninja

De Wraak van de Ninja is een ontzettend spannende animatiefilm over de jongen Alex en een wonderlijke ninjapop. De film komt op 15 april uit.

De film gaat dus over Alex en daarbij zijn beste vrienden. Zij zijn helaas het slachtoffer van pestgedrag van zijn stiefvader en stiefbroer en als dat nog niet eens genoeg was, worden hij en zijn vrienden gepest door de grootste pestkop op school. Voor zijn verjaardag krijgt Alex een geblokte ninjapop. Het blijkt dat deze pop leeft en daadwerkelijk een missie heeft, namelijk het wraak nemen op een gemene speelgoedfabrikant. Daarbij helpt hij Alex met een lesje leren van zijn pestkop en een stap te zetten richting zijn liefde van zijn leven Jessica.

#5: Trolls Wereldtour

De film Trolls Wereldtour is het vervolg op de absolute kijkcijferhit Trolls. DreamWorks Animation heeft weer haar uiterste best gedaan om er, net als het vorige deel, weer een topper van te maken. De film is in de bioscopen te bekijken vanaf 22 april.

In Trolls Wereldtour beleven de trollen Poppy en Branch, net als in de vorige film, een ontzettend vrolijk en muzikaal avontuur. Ze komen erachter dat in deze wereld der muziektrollen een heel aantal verschillende stromingen zijn, waar de stroming rock er dus een van is. Deze rock-trollen proberen echter alle andere stromingen de wereld uit te helpen en daar proberen Poppy en Branch een stokje voor te steken. Ga met ze mee op avontuur in dit gevecht!

Ben je al op zoek naar Trolls merchandise? Zoek niet verder en klik op de knop hiernaast om direct naar de webshop te gaan!

#4: Wickie en het Magische Zwaard

De oude vertrouwde Wickie de Viking verschijnt weer op het witte doek! Na negen jaar kunnen we weer smullen van nieuwe avonturen die Wickie mee gaat maken. De film staat gepland om uit te komen op 22 april, net als de film Trolls Wereldtour.

In deze editie van Wickie de Viking wil hij dolgraag met zijn vader op avontuur, maar zijn vader vindt hem echter nog veel te jong. Maar wanneer zijn moeder door het magische zwaard in een gouden standbeeld verandert, kan Wickie niets anders doen dan er koste wat kost ervoor te zorgen dat zijn moeder weer terugkeert naar haar eigen hoedanigheid. Maar daarbij moet hij er natuurlijk ook voor zorgen dat hij zijn vader kan overtuigen dat Wickie wél klaar is voor het echte werk. Gaat het hem lukken zijn moeder terug te veranderen?

#3: The SpongeBob Movie: Sponge On The Run

Ook SpongeBob is binnenkort weer te zien in de bioscoop, want Nickelodeon brengt op 27 mei de film Sponge On The Run uit. Het is de derde film van onze gele vriend die in de bioscoop verschijnt, nadat hij al eens in 2004 en in 2015 te zien was. Het speciale aan deze film is dat er gebruik gemaakt is van speciale technologie, waardoor deze film er supermooi uitziet! Zeker het kijken waar dus!

In deze editie van The SpongeBob Movie wordt Gerrit de slak, het huisdier van SpongeBob, ‘geslaknaped’. Samen met Patrick Ster en zijn andere vrienden gaat hij op pad richting Atlantic City om Gerrit te bevrijden. Ga jij met hen mee op dit epische avontuur?

#2: Soul

Op 17 juni komt de laatste film van Pixar en Disney uit dit lijstje uit, maar laten we wel wezen: het is zeker niet de minste. De film Soul voorspelt veel goeds als we de trailer mogen geloven.

Deze film waarin dromen en doelen centraal staan gaat over Joe Gardner, een muziekleraar die droomt om de jazzpianist van een band te worden. Nadat hij daadwerkelijk geregeld had dat hij op mocht treden viel hij, hoe toevallig is dat, in een put in de straat. Daar in de put ontmoet hij 22. Deze tiener probeert de jazzpianist terug te brengen richting de echte wereld.

#1: Minions 2: Hoe Gru Een Superschurk Werd

En dan zijn we alweer aangekomen bij de laatste film uit dit lijstje, maar wat mij betreft ook gelijk de leukste, want de kleine gele mannetjes verschijnen na een aantal edities van Verschrikkelijke Ikke en de vorige versie van Minions weer eens op de doeken in de bioscoop. Op 3 juli gaan we weer met z’n allen smullen van het gebrabbel van deze kleine vrienden.

In deze editie zien wij Gru als een jong superschurkje die wil solliciteren bij een superschurken-groep, maar wordt afgewezen omdat hij nog zo jong is en niet stoer en zelfverzekerd overkomt. Echter haalt hij daar een streek uit en jat hij een waardevolle steen, waarna de groep hem achterna komt om de steen terug te halen. Gru geeft de steen aan een van de minions die hem op zijn beurt heel knullig kwijtraakt. Gaan de superschurken de steen nog terugveroveren?

Er zijn dus genoeg films om naar uit te kijken in 2020, heb jij alle data al in je agenda gezet? Ik wens je veel plezier bij het kijken van alle gloednieuwe films! Ben je na het lezen van al deze films benieuwd geworden naar merchandise en andere producten? Bezoek dan de webshop Marjems Warenwinkel en koop officiële producten van al deze geweldige films!