Thuis door coronavirus? 5 tips om kinderen bezig te houden!

Het kan je niet ontgaan zijn dat het coronavirus, oftewel COVID-19, de overhand begint te nemen in het dagelijks leven. De overheid roept de bevolking op zo min mogelijk naar buiten te gaan en thuis te werken als dat mogelijk is, maar ook zij zit met het handen in het haar met de vraag: wat doen we met de scholen? Moeten die dicht, of toch open houden? Premier Mark Rutte kondigde afgelopen donderdagmiddag aan dat de scholen voorlopig overblijven, maar gezien de stijgende lijn in het aantal corona-besmettingen is het niet ondenkbaar dat het kabinet terugkomt op het besluit om de scholen open te houden. Maar wat moet je dan toch doen om die kinderen zo lang bezig te houden terwijl de scholen dicht zijn? Marjems Blog heeft hier vijf tips op een rijtje om jou van ideeën voor je kinderen te voorzien!

#5: Speel spelletjes met je kinderen

Spelletjes zijn natuurlijk een ontzettend goed tijdverdrijf om met je kinderen te gaan doen. De lengtes van de spellen variëren tussen een paar minuten en wel meer dan een uur! Dit maakt het ideaal om je kinderen bezig te houden, vooral wanneer ze het super leuk vinden om spelletjes te spelen. In mijn vorige blog “De 8 leukste familiespellen om samen te spelen” heb ik al een heel aantal spellen besproken om met de hele familie te spelen en uiteraard raad ik je dus aan deze blog ook nog even te lezen; wie weet staat er wat leuks voor je tussen!

Pas op dat de spellen die je speelt met je kinderen niet te lang duren: de aandachtsspanne van (kleine) kinderen is erg kort en voor je het weet raken je kinderen afgeleid. Kies dus ook een spel dat je kinderen echt leuk vinden. Heb je geen idee welk spel ze leuk vinden? Kies er dan één van hun leeftijd, dan is het al snel een match!

#4: Laat je kinderen creatief bezig zijn

Kinderen hebben een fantasie zo groot als de maan en wat komt dat toch goed uit bij zo’n virusuitbraak! Kinderen houden er (meestal) van om lekker met de handen bezig te zijn en hun gedachten de vrije loop te laten gaan. Dit kan natuurlijk op allerlei manieren. Laat ze bijvoorbeeld iets moois tekenen, van een huisje voor de jongere talenten tot een kasteel voor de wat oudere kunstenaars. Vaak weten kinderen wel iets om te tekenen, maar mocht dat niet zo zijn, dan kun je ze altijd een tip meegeven om iets leuks te maken. Probeer hierbij in te spelen op interesses van het kind: “Wat wil mijn kind altijd het allerliefst doen?” bijvoorbeeld.

Echter houden natuurlijk niet alle kinderen van tekenen, maar gelukkig hebben we daar andere oplossingen voor. Pak alle knutselspullen zoals verfkwasten, potloden, scharen, wc-rollen, (gekleurd) papier en dergelijke uit de kast en schuif het je kinderen voor, want zij weten er ongetwijfeld wel raad mee! Hebben zij nou geen idee wat ze kunnen maken en jij ook niet? Wellicht dat de volgende afbeeldingen je een handje op weg helpen:

Ben jij opzoek naar knutsel- en tekenspullen? Bij Marjems Warenwinkel vind je wat je moet hebben! Klik op de knop hiernaast om naar de webshop te gaan.

#3: Bak samen met je kinderen wat lekkers

Er is niet veel dat lekkerder is dan zoete gebakjes, zoals cupcakes, koekjes en taartjes. Kinderen houden nou eenmaal van zoetigheid en zullen dat bijna nooit weigeren als je ze dat aanbiedt. Wat is er nou leuker dan samen zoiets te gaan eten, maar dan eerst samen te bakken? Haal genoeg spullen in huis (let wel op in de supermarkt dat je niet besmet raakt) en ga samen bezig!

Vaak als je kant en klare ingrediënten koopt (zoals cakemix) in de supermarkt, staat er op de achterkant wel een recept waarin staat hoe je het kunt bereiden. Erg lekker en makkelijk voor de luie bakkers, maar natuurlijk is het ook wel eens leuk om (bijna) alles zelf te doen en dan heb je natuurlijk wel een recept nodig! Op deze pagina van Laura’s Bakery vind je allerlei geschikte bak-ideeën om samen met je kinderen te maken op basis van leeftijd, ideaal! Neem daar zeker een kijkje als je inspiratie nodig hebt om samen met je kinderen lekker te gaan bakken!

#2: Laat je kinderen wat bouwen

Voor veel kinderen is bouwen ook een manier van creatief bezig zijn, bijvoorbeeld met K’nex of Lego, en vooral wanneer ze het minder leuk vinden om te knutselen of te tekenen. Daarin bieden deze merken een geweldige uitkomst, want het enige dat je hoeft te doen is blokjes in elkaar te zetten en je krijgt al een mooi bouwwerk! Zo is er voor iedere leeftijd iets qua Lego te bedenken: voor peuters bestaat er Lego Duplo, waarbij de blokken groter zijn dan een normaal blokjesformaat. Ook zijn de onderwerpen om op te bouwen gebaseerd op interesses van peuters, dus ideaal voor de kleintjes.

Voor kleuters en basisschoolkinderen bestaan al meer soorten Lego. Hieronder valt bijvoorbeeld Lego City, dat zich vooral richt op situaties, zoals je wel kunt raden, uit de stad. Bouw bijvoorbeeld een politiebureau of een brandweerkazerne en ga op pad om een brand te blussen. Verder is het bijvoorbeeld mogelijk om een passagierstrein te bouwen, een lekkere ijswagen op te zetten of om Mars te onderzoeken met een speciale onderzoeksshuttle. Andere Lego series zijn Lego Ninjago, waarbij je je in een wereld van ninja’s bevindt, Lego Minecraft, waarbij je je helemaal in de belevenis van het populaire spel Minecraft begeeft, en bijvoorbeeld Lego Spider-Man.

Voor de oudere jeugd of zelfs nog ouder bestaan er wat geavanceerdere series, zoals Lego Technic. Lego Technic is een serie waarin je meer doet dan alleen blokjes in elkaar zetten. Hiermee bouw je allerlei verschillende constructies, zoals een auto, autotransportvoertuig, helikopter of zelfs een hijskraan. Heel leuk voor als de normale Lego-series de kinderen al te makkelijk wordt en ze zoeken naar meer uitdaging.

Nog een gloednieuwe serie en ook voor de oudere jeugd is er Lego Hidden Side. Deze serie staat volledig in het teken van het bouwen van een spookhuis en daarna met je mobiele telefoon of tablet via een bepaalde app een spel te spelen in dat spookhuis dat je gebouwd hebt. Wil je meer informatie hebben over deze gloednieuwe en ontzettend leuke serie? Lees dan vooral de Marjems Blogpost “Lego Hidden Side“.

#1: Ga gezellig een film kijken

Samen gezellig met de popcorn op de bank zitten een filmpje kijken via Netflix, Videoland of een andere streamingdienst: hoe leuk is dat! Een film is zo veranderend als maar kan en dus ontzettend boeiend voor kinderen, want iedere seconde gebeurt er weer wat anders op het scherm. Vind de juiste film door af te stemmen op leeftijd, interesses en duur van de film, want kinderen met een korte aandachtsspanne zullen het niet leuk vinden om een lange film te kijken.

Er bestaan ontzettend veel films en zo komen er in 2020 ook weer een hele boel uit. Ben jij benieuwd naar een overzicht van nieuwe films in 2020? Lees dan de Marjems Blogpost “Top 10 Kinderfilms voor in de agenda: 2020” en zet ze alvast in je agenda!

Een aanrader om sowieso te gaan kijken is Frozen 2, de opvolger van de kijkcijferhit Frozen. Samen met Elsa, sneeuwpop Olaf en de andere personages gaan ze weer een geweldig avontuur beleven!


Ik hoop dat ik je een paar leuke ideeën heb mee kunnen geven om tijdens deze extra ‘vakantie’ thuis met je kinderen te gaan doen. Wil jij nou op de hoogte worden gehouden van alle nieuwe blogposts die verschijnen op Marjems Blog? Scroll dan hier naar het einde van de pagina en meld jezelf aan met je e-mailadres en laat ze verschijnen in je inbox wanneer het zover is!

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s